Αντιγόνη Επιβατιανού

Η διαταραχή πανικού κατατάσσεται στις αγχώδεις διαταραχές και χαρακτηρίζεται από συχνή εμφάνιση κρίσεων πανικού. Μια κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο κύμα ανεξέλεγκτου φόβου που εκδηλώνεται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς προφανή λόγο και βεβαίως δεν συγκρίνεται με το συναίσθημα του καθημερινού άγχους που ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει. Τα χαρακτηριστικά μιας κρίσης πανικού είναι κυρίως τα εξής ꞉ Εκδηλώνεται ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση. Ο βαθμός του φόβου που βιώνει το άτομο είναι δυσανάλογος με την αντικειμενική πραγματικότητα και δεν σχετίζεται με κάποιο εξωτερικό ερέθισμα καθώς μια κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας και να υποχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κρίση πανικού συχνά συνοδεύεται και από σωματικά συμπτώματα όπως έντονη ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα ασφυξίας, ζαλάδα, ίλιγγος, αίσθημα λιποθυμίας ή ναυτίας, έντονη εφίδρωση, πνίξιμο στο λαιμό, σφίξιμο στο στήθος ή πόνος στο στομάχι , εξάψεις, ρίγος ή ακόμα και μούδιασμα σε όλο το σώμα.

Μια κρίση πανικού πέρα από το τρομακτικό συναίσθημα που βιώνει το άτομo επειδή νιώθει ότι είναι εκτός ελέγχου δεν θεωρείται επικίνδυνη. Η συχνή επανεμφάνιση της όμως είναι μακροπρόθεσμα επιβλαβής για την υγεία καθώς μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες διαταραχές όπως φοβίες , γενικευμένο άγχος και ανησυχία για την σωματική υγεία. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται περιστασιακές κρίσεις πανικού για μία ή δυο φορές στην ζωή τους. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως οι κρίσεις αυτές επαναλαμβάνονται όλο και συχνότερα και συγχρόνως το άτομο βιώνει ένα συνεχές φόβο στο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής κρίσης τότε είναι απαραίτητο να ζητηθεί η βοήθεια ειδικού. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες υποφέρουν από κρίσεις πανικού συχνότερα από ότι οι άντρες.
Η διαταραχή πανικού είναι αποτελεσματικά θεραπεύσιμη είτε με ψυχοθεραπεία είτε και με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή συνδυαστικά αν κριθεί απαραίτητο. Η γνωστική αναδόμηση θωρείται καθοριστική κατά την διάρκεια της θεραπείας καθώς βοηθάει το άτομο να αντικαταστήσει τις φοβικές δυσλειτουργικές του σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και θετικές. Επιπλέον οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν το άτομο να ξεπεράσει μια κρίση πανικού και να αποτρέψει την εμφάνιση μελλοντικών κρίσεων. Ωστόσο όπως και σε όλες τις διαταραχές η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την δέσμευση του ασθενούς και την απόφαση του να ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα της θεραπείας ώστε να συνεχίσει με λειτουργικό τρόπο την ζωή του.

Επιβατιανού Αντιγόνη
Συμβουλευτική ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Msc in Counseling Studies, University of Edinburgh
Email ꞉ info@antigoniepivatianou.gr
http꞉ // www. antigoniepivatianou.gr