Αντιγόνη Επιβατιανού

Η ανεργία είναι ένα κύριο φαινόμενο που επικρατεί σε ολόκληρό τον πλανήτη και μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος καθώς και συναισθηματικές διαταραχές . Η εργασία δεν είναι μόνο ένα μέσο οικονομικής επιβίωσης αλλά συμβάλει στην αυτοεκτίμηση του ατόμου, καθώς τα εργαζόμενα άτομα νιώθουν περισσότερο παραγωγικά και θεωρούν την δουλειά τους κινητήρια δύναμη ευχαρίστησης.

Η έλλειψη ανεργίας συχνά οδηγεί το άτομο να κάνει αρνητικές σκέψεις οι οποίες έχουν συχνές επιπτώσεις και στην σωματική του υγεία όπως έλκος, ταχυπαλμία, αυξημένη πίεση αλλεργίες κα. Ο άνεργος σκέφτεται καταστροφολογικά , τα βλέπει όλα μαύρα και θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση θα είναι μόνιμη και ότι θα είναι πάντα εγκλωβισμένος, γεγονός που αυξάνει την απελπισία και το αδιέξοδο.

Έτσι διεγείρεται μια ποικιλία από αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, θλίψη , αίσθηση ανικανότητας, απελπισία και έντονος φόβος ότι η εύρεση εργασίας είναι κάτι ακατόρθωτο. Η μακροχρόνια ανεργία δημιουργεί δραστικές αλλαγές στην ψυχική διάθεση το ατόμου καθώς οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα ενισχύονται. Αυξάνεται η απελπισία και κλονίζεται η πίστη και η εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Πολλές φορές χάνεται το κίνητρο για βελτίωση και αναζήτηση, ενισχύεται η απάθεια και η νευρικότητα και το άτομο νιώθει έλλειψη ικανοποίησης από την ζωή. Αν τα συναισθήματα αυτά είναι αρκετά έντονα, υπάρχει πτώση στην καθημερινή λειτουργικότητα, κλονίζονται οι οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις και μπορεί το άτομο να εμφανίσει κατάθλιψη η ακόμα να αναζητήσει αδιέξοδο εκδηλώνοντας αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως η εξάρτηση από το αλκοόλ , τα ναρκωτικά ο τζόγος ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το αδιέξοδο που νιώθει το άτομο καθώς πιστεύει ότι η δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν θα τελειώσει ποτέ οδηγεί σε προσωρινή αποχή ή και ακόμα σε πλήρη αποχή αναζήτησης εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό ακόμα και αν κάποιος είναι όλη την ημέρα στο σπίτι και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να μην χάνει την ελπίδα του, να μην νιώθει ματαίωση και να σκεφτεί ότι αυτή είναι μια παροδική περίοδος που θα περάσει μόνο αν κινητοποιηθεί και διεκδικήσει ότι του αξίζει. Μερικές που συμβουλές που θα ήταν βοηθητικές είναι

  • Η αμφισβήτηση της καταστροφολογίας και του αρνητικού τρόπου σκέψης. Ο άνεργος θα πρέπει να εστιαστεί στα θετικά του στοιχεία και στα προσόντα του έτσι ώστε να πάρει κουράγιο και να αντιμετωπίσει την κατάσταση ως κάτι παροδικό χωρίς να την υπεργενικεύει και την αντιμετωπίζει σαν ένα μόνιμο αδιέξοδο στην ζωή του.
  • Το να μοιράζεται τα αρνητικά συναισθήματα και τις ανησυχίες του με την οικογένεια και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η ανεργία δεν είναι ντροπή ούτε έγκλημα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδυναμία ή ως απώλεια του κοινωνικού υπόβαθρου. Ο άνεργος χρειάζεται να ζητήσει στήριξη και κατανόηση από τους γύρω του καθώς σε αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάει είναι σημαντικό να νιώθει ότι τον αγαπούν.
  • Είναι πολύ σημαντικό ο ρυθμός αναζήτησης εργασίας να μην πέφτει, αλλά να οροθετείται με συγκεκριμένες καθημερινές ενέργειες (π.χ. αναζήτηση αγγελιών, αποστολή βιογραφικών, τηλέφωνα κ.λπ.) και οι οποίες μάλιστα να έχουν και συγκεκριμένη χρονική διάρκεια καθημερινά.
  • Η διατήρηση του καθημερινού βιολογικού ρυθμού και των καθημερινών ενδιαφερόντων καθώς και η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του άγχους και της δυσφορίας.
  • Η επανεκτίμηση των προσωπικών και επαγγελματικών ικανοτήτων που ενδέχεται το άτομο να έχει απαξιώσει, και η ρεαλιστή απόδοση των παραγόντων που οδήγησαν στην αποτυχία ενισχύει την θετική σκέψη και βοηθάει το άτομο να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα που εγείρονται λόγω της ανεργίας.

 

Επιβατιανού Αντιγόνη
Συμβουλευτική ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Msc in Counseling Studies, University of Edinburgh
Email ꞉ info@ antigoniepivatianou.gr
http꞉ // www. antigoniepivatianou.gr