Αντιγόνη Επιβατιανού

Οι συνθήκες διαβίωσης λόγω του εγκλεισμού έχουν αλλάξει τη δυναμική των προσωπικών σχέσεων. Πολλά ζευγάρια μένουν αναγκαστικά μαζί κάτω από την ίδια στέγη ,ενώ άλλα άτομα χωρίζουν αναγκαστικά από το σύντροφο τους και στερούνται την καθημερινή επαφή. Είναι γεγονός ότι η επέλαση του Covid-19 προκάλεσε πολλές ψυχολογικές συνέπειες όπως ρεαλιστικοί φόβοι για την αντιμετώπιση της ασθένειας, αγωνία και ανασφάλεια λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών καθώς και άγχος λόγω της ανάγκης προσαρμογής σε τελείως καινούργιες συνθήκες προσωπικής και συλλογικής διαβίωσης.
Η αναγκαστική συμβίωση των ζευγαριών λόγω της καραντίνας είναι πραγματικά μια πρόκληση. Για άλλους μπορεί να είναι ένα όνειρο ενώ για άλλους ένας εφιάλτης. Οι πετυχημένες σχέσεις ενισχύονται περισσότερο ενώ στις προβληματικές οι διαφορές αναδεικνύονται και ίσως ο εγκλεισμός να αποτελέσει την απαρχή μιας διαδικασίας χωρισμού.

 

Τρόποι διαχείρισης της κατάστασης και ενδυνάμωσης της σχέσης:

• Αφιερώστε σημαντικό χρόνο στην επικοινωνία. Ο καθένας αντιδρά με το δικό του τρόπο σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Σε πολλά ζευγάρια για τον έναν πιθανόν να κυριαρχεί ο φόβος της υγείας ενώ για τον άλλον ίσως να έχει περισσότερη σημασία η οικονομική αβεβαιότητα. Κατά το διάλογο ακούστε το σύντροφο σας και μην απορρίπτετε τους φόβους του. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να τον γνωρίσετε καλύτερα. Αφού επικοινωνήσετε τους προβληματισμούς σας, εργαστείτε σαν ομάδα για να κατηγοριοποιήσετε τις προτεραιότητες σας.

Μην παραλείπετε να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για τα ωραία πράγματα που σας συμβαίνουν. Το πιο σημαντικό είναι η σωματική και ψυχική σας υγεία. Είναι ευκαιρία να νοσταλγήσετε και να ξαναθυμηθείτε παλιές ευτυχισμένες στιγμές όπως ένα ξεχωριστό ταξίδι. Επίσης έχει μεγάλη σημασία να ομολογήσετε ο ένας στον άλλον τι αγαπάτε και τι θαυμάζετε από το χαρακτήρα και τη προσωπικότητα του που τυχόν είχατε παραμελήσει να το κάνετε λόγω της προηγούμενης πιεστικής καθημερινότητας.

Αφιερώστε προσωπικό χρόνο στον εαυτό σας. Διατηρείστε την αυτονομία σας κάνοντας δραστηριότητες που σας ευχαριστούν όπως γυμναστική, γιόγκα, καθημερινό περίπατο ή ανάγνωση βιβλίων.

Χρησιμοποιείστε το χρόνο σας για να βελτιώσετε τη θετική αλληλεπίδραση με τον σύντροφο σας. Μοιραστείτε μια καινούργια δραστηριότητα ή επαναλάβετε μια που απολαμβάνατε μαζί παλιά. Για παράδειγμα μπορείτε να δείτε ξανά μαζί αγαπημένες ταινίες και σειρές ή να ανταλλάξετε απόψεις σχετικά με αγαπημένα σας βιβλία όπως και να ακούσετε μαζί τη μουσική που αγαπάτε ή ακόμα να προετοιμάσετε ένα ωραίο γεύμα για το σύντροφο σας.

 

Αν είστε από τα ζευγάρια που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων περνάτε πολύ λίγο χρόνο μαζί δείτε το σαν μια ευκαιρία να αναθερμάνετε τη σχέση σας. Πολλές φορές μια αναπάντεχη κρίση όπως αυτή μπορεί να είναι και μια ευκαιρία για να διαπιστώσουν δυο άνθρωποι που θεωρούσαν τη σχέση τους τελειωμένη πόσο πολύ απολαμβάνουν ο ένας τη συντροφιά του άλλου έτσι ώστε να αναθεωρήσουν την άποψη τους και να κάνουν μια καινούργια προσπάθεια να είναι μαζί. Είναι πιθανόν να συνειδητοποιήσουν πριν να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις ότι αυτά που τους χωρίζουν είναι πιο ασήμαντα αυτά που τους ενώνουν.

Αν η καραντίνα σας εμποδίζει να γνωρίσετε καλύτερα έναν άνθρωπο που μόλις έχετε συναντήσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την διαδικτυακή και τηλεφωνική επικοινωνία για να εδραιώσετε όσο καλύτερα γίνεται την σχέση σας. Αν είναι εφικτό μπορείτε να κανονίσετε κάποια συνάντηση για μια κοινή δραστηριότητα όπως περίπατο τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Η Καραντίνα λόγω Covid-19 είναι κάτι παροδικό. Όμως είναι μια ευκαιρία για αυτογνωσία και ουσιαστική επικοινωνία. Τώρα που όλα είναι αβέβαια και ρευστά μοιραστείτε τα πραγματικά σας συναισθήματα και τις σκέψεις σας με το σύντροφο σας έτσι ώστε η σχέση σας να γίνει πιο δυνατή και ουσιαστική.

 

Πηγές :
1) 5 Ways to use the quarantine to strengthen your relationship. Alexandra Stockwell MD.
Εικόνα : printerest.com

Επιβατιανού Αντιγόνη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
MSc in Counseling Studies, University of Edinburgh
Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία – Θεραπεία Σχημάτων

Home


Email ꞉ info@ antigoniepivatianou.gr